Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Orback tillbakavisar kritik

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 12.00

Flera röster inom socialdemokratin oroar sig över att partiet håller att svänga mot en hårdare invandringspolitik. Detta efter olika uttalanden som gjorts av ministrar i valrörelsen. Men integrationsminister Jens Orback säger att det inte handlar om någon skärpning.

– Det tycker jag inte, men däremot måste det tydliggöras att det här handlar om ömsesidighet, alltså att det allmänna har väldigt stort ansvar. Men kommer man bort från socialbidraget så är det väl inte konstigt att man förväntar sig att, precis som den som får a-kassa söker jobb, att den som får studiebidrag studerar och den som får en arbetspraktik får en extra ersättning för att man går på detta, och gör man det inte så försvinner den där extra bonusen, säger Jens Orback.

Uttryckte oro
I Ekot i morse uttalade flera socialdemokrater oro över att partiet skulle flörta med en invandringskritisk opinion, så här sade till exempel Peter Weiderud som är ordförande i Broderskapsrörelsen.

– Jag tror att det finns en risk att det spelar på fel strängar i alla fall inte på de strängar som vi från Broderskapsrörelsen skulle vilja spela på i den här diskussionen, säger Peter Weiderud som är ordförande i Broderskapsrörelsen och har plats i partiets mäktigaste organ, det verkställande utskottet.

Regeringens förslag innebär att staten satsar pengar på ett flertal åtgärder som ska bryta socialbidragsberoende och leda till arbete för gruppen nyanlända och arbetslösa invandrare.

Ska regleras genom kontrakt
Det ska regleras genom ett kontrakt mellan staten och den enskilda som slår fast vad som gäller i fråga om rättigheter och skyldigheter från båda sidor.

Den socialdemokratiska partiledningen är besvärad över den interna kritiken. Partiet kallade på fredagen till en presskonferens där både integrationsminister Jens Orback och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin försvarade förslaget.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, säger Mona Sahlin.  

Men det uppfattas som att ni vill ställa större krav på nyanlända till Sverige.

– Det där beror på vem man hör, jag som trampar runt i förorterna hela valrörelsen hör att de tycker att det är bra att man genom ett kontrakt ställer större krav på samhället.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".