Kristdemokraterna vill reformera Ams

Kristdemokraterna gör i dag, fredag, politik av Riksrevisionens hårda kritik mot regeringen. I en rapport kräver de att Ams förändras på flera sätt och vill också öppna upp för privata bemanningsföretag som ska ta över Ams förmedlingsuppdrag.

– Utifrån det som Riksrevisionen har sagt tar vi det ett steg ytterligare, och beskriver hur vi vill förändra genom att vi öppnar upp för fler aktörer att förmedla jobb eftersom Ams uppenbarligen har misslyckat med det, säger kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Det är mycket svårt att få jobb genom arbetsförmedlingen och Ams levererar mer arbetsmarknadsprogram än jobb, så kan man sammanfatta Riksrevisionens hårda kritik i veckan.

Slagträ i debatten
Arbetslivsminister Hans Karlsson sade att denna granskning kommer användas som ett slagträ i debatten, och i dag fick han rätt, kristdemokraterna presenterar i dag, fredag, en rapport med förslag att förändra Ams.

De borgerliga är sedan tidigare överens om att minska Ams politiska styrning och nu vill Hägglund öppna upp för bemanningsföretag att sköta arbetsförmedlingsarbete och även få betalt efter det.

– Jag tror att om man övergår till ett system där många tävlar om att förmedla jobb och man får betalt för det, då får man fokus på det som är arbetsförmedlingens uppgift, säger Göran Hägglund.  

Nya jobb för långtidsarbetslösa
Ett annat förslag från kristdemokraterna handlar om nya jobb för de som varit arbetslösa längre än tio år. De ska få ett speciellt stöd för att kunna komma in på arbetsmarknaden och göra arbetsuppgifter som annars inte skulle finnas, till exempel fler händer i vården.

Detta förslag som kallas ”bruk för alla” liknar regeringens plusjobb, men Göran Hägglund avfärdar att partiet skulle ta över socialdemokraternas politik.

– Regeringen har plusjobb som sträcker sig över en valrörelse och ett val, vi föreslår varaktiga jobb i kommuner och i svenskt föreningsliv för meningsfulla uppgifter, säger han.

Men ändå är det inte riktiga jobb, utan det är konstruerade jobb, tycker inte du att det går emot alliansens inställning om hur jobb ska skapas?

– Nej det tycker jag inte, utan det behövs en möjlighet att kunna se på två sätt samtidigt. Att få fart på Sverige och få fler nya företag som vill växa och anställa är en huvudfråga, men det finns vissa människor som har väldigt till möjligheten att få ett, och som inte ryms i dagens slimmade organisationer och tror jag att det behövs extra åtgärder för att de inte ska vara för evigt arbetslösa, säger Göran Hägglund.    

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".