Stort säkerhetspådrag i Beslan

Säkerhetspådraget vid fredagens minneshögtider i Beslan var enormt. För första gången fanns de ryska elitsoldattrupperna med för att hedra sina egna tolv som dödades i striderna kring gisslandramat i skolan i Beslan. Ett minnesmärke över elitsoldaterna har rests vid gravarna och presidentens sändebud i området fanns på plats vid avtäckandet.

Dmitrij, Valerij, Oleg, Roman, Andrej… Prästen mässade de tolv namnen på de tolv ryska elitsoldater som dödades i Beslan för två år sedan, då gisslandramat i Skola 1 förvandlades till ett inferno i timmar av blodig strid.

Många av dem dog hjältemodigt när de försökte rädda barn, lärare och föräldrar. Vittnen har berättat om hur soldaterna slängde sig på en handgranat och därmed räddade flera runt omkring genom att ge sitt liv.

Presidentens sändebud, Dmitrij Kozak, fanns på plats och i sitt tal fanns den vanliga officiella versionen om att allt gjordes för att rädda så många som möjligt.

Anhöriga delar inte den bilden
Det är en bild som många anhöriga inte delar, men denna dag ville alla ändå hedra de elitsoldater som i skymundan begravdes för två år sedan med bara de närmaste anhöriga närvarande.

Säkerhetspådraget var också enormt nu, ingen fick filma eller fotografera de närvarande elitsoldater några fullt dekorerade med mängder av medaljer, allt för att skydda deras identitet.

Järnring av poliser
En bronsskulptur, en hjälm, en tom Alfaväst över en nallebjörn avtäcktes under det att ryskortodoxa präster fortsatte mässa över de döda, också namn på många lokala poliser som också dödades då vid skolan.

Runt Beslan slogs en järnring av poliser och vakter, ingen utan rätt passerkort släpptes förbi, fortfarande ses området som instabilt och risken finns än för nya terrordåd. Många är beväpnade, inte bara soldater, polis och tjetjenska rebeller. Det opererar också kriminella gäng i området i Norra Kaukasus.

Maria Persson Löfgren, Beslan
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".