Fientligt bud på sjukvårdsjätten Capio

På fredagen blev det offentligt att två rikskapitalbolag lägger ett fientligt bud på börsnoterade sjukvårdsbolaget Capio. Styrelsen i Capio säger nej, men budet satte fart på aktien.

Capios aktie handlades som mest drygt tio kronor över budpriset under dagen. Budet värderades till 153 kronor, medan aktien var uppe i 165 som mest.

Det är alltså två internationella riskkapitalbolag med mycket pengar i kassan som vill köpa ut Capio från börsen, där bolaget har varit noterat sedan år 2000. Priset är beräknat till 15,6 miljarder kronor. Men ägarna passar än så länge, och styrelsen sa nej när köparna i måndags berättade att ett bud var på gång.

Misstänkte en läcka
De senaste veckorna har Capios aktie stigit på börsen och köparna misstänkte rent av en läcka och därför skyndades affären fram och blev alltså offentlig på fredagen.

Franskbaserade Apax äger 56 procent och svenskbaserade Nordic Capital 44 procent i det nya bolaget Opica AB som har bildats enkom för affärens skull. 

– Capio är ett mycket effektivt och högkvalitativt sjukvårdföretag, inte bara i Sverige. På grund av sin styrka i det man har gjort i Sverige har man lyckats expandera ute i Europa. Företaget är mycket respekterat i alla europeiska länder, säger Lars Johansson som representerar den franska köparen Apax.

Splittrad ägarbild
Capio är ett stort bolag i den privata sjukvårdstjänstebranschen, och äger sjukhus och kliniker både i Sverige och i Europa.

Capio tillhör de bolag som brukar klassas som herrelösa företag, just på grund av den splittrade ägarbilden.

– Det är ju färre ägare, två till tre stycken som tillsammans med ledningen kan sätta enklare och tydligare mål. Ledningen kan fokusera på verksamheten och behöver inte tänka på alla ägarna, säger Nordic Capitals vd Robert Andreen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

 

FAKTA: EXPANSIV SJUKVÅRDSKONCERN

Capio bildades 1994 och har sedan dess vuxit genom en expansiv förvärvsstrategi.

Bolaget äger i dag bland annat S:t Görans sjukhus i Stockholm och Lundby sjukhus i Göteborg. Koncernen driver även sjukhus, kliniker och relaterad verksamhet i andra nordiska länder samt Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

I fjol omsatte koncernen 11,4 miljarder kronor, vilket gav en vinst före skatt på 662 miljoner kronor.

Hittills i år har Capio gjort förvärv för över 940 miljoner kronor. Då ingår inte pågående försök att köpa franska sjukvårdskoncernen Tonkin.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".