Rehabiliteringen viktig.

Äldre befolkning hjärtvårdens dilemma

Den här veckan samlas 25 000 läkare, forskare och annan vårdpersonal i Barcelona till ett av världens största hjärtmöten. Årets tema är hjärtsjukdom och åldrande, och den stora frågan hur sjukvården ska ta hand om hjärtpatienter när befolkningen blir allt äldre.

Redan nu är köerna till hjärtoperationer mycket långa på sina håll.

Det vet Bodil Dysenius, som just opererats på hjärtkliniken vid Karolinska sjukhuset, ett ingrepp som hon fick vänta länge på.

– Fem månader precis. Det var väldigt, väldigt arbetsamt, säger Bodil Dysenius.

Bodils berättelse visar på hjärtvårdens dilemma. De vetenskapliga landvinningarna och den bättre behandlingen ger stora möjligheter för allt fler att leva allt längre. Men vårdbehoven ökar ständigt.

Farlig livsstil
Flera faktorer förutsäger att det kommer att bli mycket att göra för framtidens kardiologer. Den ökande fetman hos barn och unga, den stillasittande livsstilen och rökningen ger hjärtskador som skulle kunna förebyggas. Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande den främsta dödsorsaken i västvärlden.

Nina Rehnqvist, ordförande i Statens beredning för medicinsk utvärdering, har lång erfarenhet som hjärtläkare och forskare, och hon tror att kraven ökar.

– Det kommer att erbjudas nya metoder som gör att efterfrågan kommer att finnas både bland yngre, men framför allt bland de äldre eftersom det är där sjukligheten är. Det betyder att de åtgärder som ska till för att man ska ha en god effekt av en operation också måste finnas där, säger Nina Rehnqvist.

Rehabilitering väntar
Snart börjar rehabiliteringen för Bodil Dysenius, nyopererad hjärtpatient på avdelning 23 på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag ska träna andning förstås, kondition genom att promenera. Inte göra några häftiga rörelser men hela tiden hålla mig i fart, säger hon.

Om sjukvården ska klara framtiden behövs resurser, men också en allmän diskussion om var pengarna ska tas, påpekar Nina Rehnqvist.

– Det vore bra om man hade en ordentlig samhällsdebatt om hur stor andel vi i vårt samhälle vill satsa på vården. Sen ska vi förstås göra det mesta av de pengar som kommer till vården, säger hon.

Hur ser vården ut för morgondagens hjärtpatient?

– Jag tror att man kan fokusera ännu mer på prevention, alltså att man kan skräddarsy både råd och eventuella förebyggande insatser. Det finns en naturligtvis en risk för medikalisering, att man gör folk sjukare än vad de kanske är. Men den risken tror jag att man kan klara. Jag tror att man på det sättet kan skjuta upp insjuknanden, som annars skulle ha kommit tidigare, säger Nina Rehnqvist.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".