Månsond kraschade enligt planerna

För första gången har en europeisk rymdsond slagit ner på månen. Det var den svensktillverkade Smart 1 som klockan 07.42 på söndagen, helt enligt planerna, kraschade på månens sydvästra sida. 

För Joakim Kugelberg, som är satellitingenjör på Rymdbolaget och har varit med att tillverka sonden, var det ett laddat ögonblick.

– Det var en otrolig tillfredställelse, speciellt när man kunde se på det här teleskopet på Hawaii att de hade fått kraschen dokumenterad så att man visste att allt hade gått precis enligt planerna, säger han.

Vägde 286 kilo
Den lilla sonden vägde endast 286 kilo och slog ner på månen i en hastighet av två kilometer i sekunden. Den krater som uppstod ska forskarna nu använda för att analyser månens geologi.

Projektet finansierades av ESA, European space agency, och ett av sondens syften var att ta bilder av ytan för att kartlägga månens beståndsdelar och kanske komma närmare ett svar på teorin om månen en gång varit en del av jorden.

Ett tekniskt experiment
Men sonden var också ett tekniskt experiment. Den var nämligen soldriven.

– Med den här tekniken kan man göra mindre satelliter som är billigare att skjuta upp och är enklare att hantera. Smart 1 var en teknikdemonstration som visade att man nu kan göra interplanetära missioner med motorteknik, säger Joakim Kugelberg.

Smart 1 var den första svenska satellit som rörde sig i en bana runt månen och enligt Joakim Kugelberg var projektet mycket lyckat.

Vad betyder det då för svensk rymdforskning att det gick så bra för Smart 1?

– För svensk rymdforskning bekräftar det Rymdbolaget roll som en leverantör av satteliter. Det är inte så många europeiska rymdbolag som kan bygga satelliter. Smart 1 har fungerat som en klocka från start till mål, säger Joakim Kugelberg.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".