Uppåt för Electrolux

Det tycks som om hushållen köper mer vitvaror nu än förra året, i alla fall pekar vitvarutillverkaren Electrolux halvårsresultat på det.
Electrolux ökade vinsten från 1,7 till 2,7 miljarder under det andra kvartalet i år, jämfört med samma period 2001, och räknat på halvåret 2002, så fördubblades resultatet, från 3,2 till 6,3 miljarder kronor. Omsättningen för halvåret sjönk tre hundra miljoner kronor, från 71,1 till 70,8 miljarder kronor. Det här är mycket bättre resultat än väntat, och när Electrolux dessutom spår att resultatet för helåret 2002 väntas bli bättre än 2001, så handlas aktien upp rejält idag, trots att bolaget lägger in en brasklapp om att marknadsläget under resten av 2002 kommer att vara oförändrat jämfört med föregående år i både Europa och Nordamerika. Hittills i år har i alla fall den amerikanska marknaden för vitvaror ökat i volym med cirka 9 procent, och efterfrågan i Östeuropa har ökat med 13 procent. Den nya generatkionen kylskåp är en förklaring till att hushållen har handlat mer, och ökat Electrolux vinst, men nye VD:n Hans Stråberg säger att osäkerheten om hur konsumtionen ska utvecklas fortfarande är stor, särskilt i USA.
Tommy Fredriksson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".