Tony Blair.

Labour vill spåra värstingar som foster

I Storbritannien vill regeringspartiet Labour att staten ska försöka spåra problembarn, kanske till och med redan innan de har fötts. Förslaget ses som kontroversiellt av många och är premiärministern Tony Blairs försök att hamna i fokus efter sin semester.

– Om vi inte är beredda att ingripa tidigare så kommer barn att växa upp i problemfamiljer ,dysfunktionella familjer, och bli ett hot mot själva, säger en solbränd Tony Blair i en intervju med brittiska BBC. Det är den första efter hans semester i Karibien.

Förslaget ligger i linje med Labours program för att motarbeta brottslighet och socialt utanförskap, men går kanske ett steg längre.

Blair ser nämligen gärna att staten söker upp barnen, redan innan de har fötts. Eller snarare mammorna, och det handlar framförallt om riktiga unga mammor. För det är tonårsmammor, ogifta utan fasta relationer, som ska erbjudas mer stöd, anser Tony Blair.

Indragna bidrag
Den som tackar nej till hjälp med uppfostran ska kunna drabbas av sanktioner: indragna bidrag eller i yttersta fall att barnet omhändertas.

Förslaget har redan mött en del kritik. En del anser till exempel att det här handlar om att Labour har misslyckats med ett av sina mål, att minska de oönskade tonårsgraviditeterna.

De senaste siffrorna från 2004 visar att nästan 40 000 brittiska flickor under 18 år blev gravida. Det är drygt 4 000 fler än i mitten av 90-talet.

Ständig fråga om avgång
Andra kritiker anser att Tony Blair bara vill få uppmärksamhet och komma bort från den ständiga frågan om när han ska avgå. Nästa år har han suttit tio år på sin post och efterträdaren, finansminister Gordon Brown, väntar.

Men om det var syftet så misslyckades premiärministern, för så fort han var tillbaka från semestern så fylldes medierna av frågan: When will he go?

Svarat har han också gjort, i tidningen The Times, nämligen: ”jag tänker inte ge något besked om den saken”.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".