Strider mellan tutsi och hutu i Burundi

I Burundi har över 200 personer dödats de senaste dagarna i strider mellan den tutsidominerade regeringsarmén och huturebeller. Striderna har blivit mer ihållande inför dagens förhandlingar om eld upphör, mellan regeringen och gerillan, och riskerar att än en gång grusa förhoppningen om ett slut på kriget.
I november förra året slöts en politisk överenskommelse mellan den tutsikontrollerade regeringen och några av hutufolkets gerillagrupper. Under ledning av Sydafrikas förre president och Afrikas fredsmäklare Nelson Mandela kom representanter för de två folkgrupperna överens om att dela makten under en övergångsperiod fram till allmänna val. Tutsikontrollerad armé Men två gerillagrupper vägrade delta i uppgörelsen och har fortsatt bekämpa regeringsarmén, som enligt rebellerna fortfarande kontrolleras av tutsier, trots den politiska maktdelningen. Vapenvila aktuell Rebellerna har dock sagt sig vara beredda att ingå en vapenvila för att diskutera ytterligare reformer av statsapparaten och villkoren för eld upphör är temat för dagens förhandlingar. Tanzania fredsmedlare Samtalen hålls i grannlandet Tanzania som försöker medla i konflikten samtidigt som regeringen i Burundi anklagar just Tanzania för att ge stöd till hutugerillan. Majoriteten av de hundratusentals flyktingar som fortfarande finns i läger på Tanzanias sida av gränsen tillhör hutumajoriteten Regeringen i Burundi anklagar Tanzania för att inte göra tillräckligt för att stoppa gerillan från att rekrytera soldater inne i flyktinglägren. Sedan inbördeskriget blossade upp 1993 har cirka 250 000 människor dött i striderna.
Johan Schmidt, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".