Antalet barnvåldtäkter ökar

Polisen har ännu inte gripit den man som misstänks för att ha våldtagit en 11-årig flicka i Farsta i södra Stockholm natten till söndag. Samtidigt visar siffror från brottsförebyggande rådet att antalet barnvåldtäkter ökar.

– Den förklarar inte allt. Utöver det handlar det om att både fler anmäler våldtäkter men också att det faktisk har skett en ökning våldtäkter, säger Lotta Nilsson.

Den misstänkta våldtäkten på en 11-årig flicka i södra Stockholm i helgen är bara en i raden av uppmärksammade våldtäkter mot barn det senaste året.

I förra veckan åtalades en 27-årig man misstänkt för att i maj ha våldtagit en 13-årig flicka i Västerhaninge. Flickan var en kamrat till mannens styvdotter. I fredags åtalades en 44-årig lärare från Göteborg för våldtäkt mot en 12-årig flicka på ett hotellrum.

Ökning av anmälningar
Fram till i juli i år har 648 barnvåldtäkter anmälts. Det kan jämföras med 733 anmälningar under hela förra året.

En stor del kan förklaras med den lagändring som trädde i kraft i april 2005 och som innebar att fler gärningar, som tidigare rubricerades som sexuellt utnyttjande, nu bedöms som våldtäkt. En ny brottsrubricering infördes också: våldtäkt mot barn.

När det gäller våldtäkter inom familjen tror Lotta Nilsson på Brå att ökningen kan förklaras med att fler vågar anmäla.

– Jag tror att det handlar om att det har varit ganska mycket uppmärksamhet under många år, inte bara på våldtäkter och sexualbrott inom familjen, utan på misshandel mot kvinnor och barn i familjen. Det har blivit mer en samhällsfråga än en privatsak, och det gör att människor vågar gå att anmäla trots att det är en jobbig sak att göra ,säger hon.   

Ökning i fall med okända
Det är i de fall där förövaren är ytligt bekant eller okänd för barnet  kan det handla om en faktisk ökning, tror Lotta Nillson.

Börje Svensson är psykoterapeut på Rädd barnen och han tror att det beror på att allt fler ungdomar söker kontakt med vuxna på nätet.

– Det är så otroligt många tjejer som sitter och chattar och söker kontakt på internet, säger han.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se

Antalet barnvåldtäkter

Helår 2005: 733

Jan-juli 2004: 218

Jan-juli 2005: 311

Jan-juli 2006: 648

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".