Nokia stärker sin position

Finländska telekomtillverkaren Nokia presenterade idag sitt resultat för första halvåret. Resultatet motsvarade aktiemarknadens förväntningar, och Nokia har nu tagit ytterligare marknadsandelar på mobiltelefoner, enligt rapporten.
Mobilförsäljningen minskar i hela världen, men Nokia minskar mindre än andra, och har istället stärkt sin ställning som världens största mobiltelefontillverkare. Enligt Nokia har man nu 38 procent av världsmarknaden för mobiltelefoner. Nokia håller uppe priserna Vinsten den blir lika hög som vanligt, 23 miljarder kronor under första halvåret. Det beror mycket på att Nokia lyckats hålla uppe priserna på sina mobiler. För varje mobil som säljs gör Nokia en vinst på ungefär 20 procent. Går sämre för mobilsystemen För mobilsystem, med andra ord basstationer, växlar och annat som behövs för att bygga upp mobilnät går det det dock sämre. Här faller resultatet istället med över 50 procent jämfört med första halvåret i fjol. Någon försäljningsökning på mobilsystem tror inte Nokia på i år. Hoppet står till 3G Istället vill Nokia peka på att de nya mobiltelefonerna med inbyggda kameror och färgskärmar, kommer att öka efterfrågan på mobiler i år och nästa år. Många kommer att vilja byta ut sin gamla mobil mot en ny, tror Nokia. Mobiljätten i Finland skriver också i rapporten att de i september skall lansera sin första 3G-telefon.
Thorbjörn Carlsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".