Krav på strängare domar för våld mot barn

Svenska domstolar utdelar för milda domar mot föräldrar som utsätter sina barn för våld. Det anser riksåklagaren, RÅ, som nu letar efter ett lämpligt fall att ta upp i Högsta domstolen. RÅ vill ha ha en dom som kan bli vägledande för framtida våldsbrott mot barn i familjen.
- Jag har sett ett par exempel på att man krypit ner i straffsatserna. Man får inte se det som förmildrande omständigheter att föräldrar provocerar barn, säger Catharina Bergqvist-Levin, vice riksåklagare: Domstolar tenderar att döma vårdnadshavare som utstätter sina barn för milt. Det anser riksåklagaren som därför vill hitta ett lämpligt fall att ta upp i Högsta domstolen, HD, som kan bli vägledande för framtida familjerelaterade våldsbrott mot barn. – Genom att vara särskilt uppmärksamma på domstolarnas bedömningar av barnmmisshandel, och de påföljder som de dömer ut, samt utnyttja de möjligheter vi har att överklaga domarna. Så hoppas vi att vi kan placera det här rätt på kartan, säger Catharina Bergqvist-Levin, vice riksåklagare.
Katarina Helmerson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista