Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Omtvistad skyddsjakt på varg

Svenska Naturskyddsföreningen är mycket kritisk till Naturvårdsverkets beslut att tillåta jakt på den varg som rivit kalvar i Värmland. Beslutet strider mot lagen, enligt Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.
– Fem-sju djur, som det rör sig om i det här fallet, kan och får inte motivera skyddsjakt på varg, när vargstammen fortfarande är på så låg nivå, säger Mikael Karlsson. Ska vi ha en livskraftig vargstam i det här landet, som svenska folket vill och som riksdagen sagt och som jägarnas och lantbrukarnas riksförbund också vill, då måste vi lära oss acceptera att det blir skador på boskap. Inte enkelt genomföra politik Vargen det gäller finns i en flock utanför Karlstad, och beslutet om skyddsjakt kommer efter att vargen rivit boskap på en gård i samhället Väse. Naturvårdsverket försvarar beslutet om skyddsjakt med att vargstammen inte står och faller med en individ, och att man behöver samhällets stöd och förståelse för rovdjurpolitiken – Att genomföra den här rovdjurspolitiken som regering och riksdag har beslutat om, det är inte helt lätt, säger Lars-Erik Liljelund, Naturvårdsverkets generaldirektör. Ska den här politiken kunna genomföras så måste vi, åtminstone i det här läget, orka fatta såna här beslut som skydd för egendom. Måste vara i hagen Senast den 15 augusti ska vargen vara skjuten, sen upphör rätten till skyddsjakt. Och den måste i stort sett tas på bar gärning i boskapshagen; eftersom vargarna i den aktuella flocken inte är radiomärkta kan det vara svårt att veta att man verkligen skjuter rätt varg, enligt Lars-Erik Liljelund. – Det är klart att man inte kan vara hundraprocentigt säker, men vår bedömning är ändå att om det sker en förnyad attack i en hage så är det samma djur, mycket talar för det, säger Naturvårdsverkets generaldirektör.
Jenny Carlsson och SR Värmland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".