Spänt i Israel efter de nya attentaten

I Israel är läget spänt efter de senaste dagarnas attentat. Säkerhetsnivån har höjts, det är inga människor ute och bilar kontrolleras vid städernas infarter. (Ekot)
Tel Aviv är en belägrad stad, med vägspärrar och skärpt säkerhet. Bilar på väg in i staden kontrolleras en och en. Samma försiktighet är redan vardag i Jerusalem och flera av städerna i norr, som Netanya och Afula. I Jerusalem syns knappt några människor på gatorna, trots att torsdag är helghandlardag, rapporterar Maria Persson Löfgren från Jerusalem. I det senaste attentatet, i Tel Aviv på onsdagskvällen, dödades fem personer ett 30-tal skadades. Det var två självmordsbombare som sprängde sig själva och ytterligare tre till döds vid en kiosk, och skadade ett 40-tal personer. I tisdags dödades sju israeler på väg med buss från Tel Aviv till en bosättning på Västbanken. De senaste två dagarnas attentat mot israeler har inneburit att alla samtal och försök till fredsförhandlingar nu helt har frysts, och för de grupper som ligger bakom attentaten är det ett mål. Nyheten om att Yassir Arafat var beredd att inrätta en premiärministerpost försvann i onsdagskvällens självmordsattack. Som så många gånger förut när fredsförhandlingar och öppningar antytts i konflikten mellan Israel och Palestina sprängs allt sönder och samman i ännu ett blodigt attentat. Onsdagskvällens två självmordsbombare ska ha tillhört Islamiska Jihad eller möjligen Hamas. Oavsett organisation så är de emot ett fredsavtal som innebär en tvåstatslösning. Varje steg mot en palestinsk stat inom 1967 års gränser, alltså på Västbanken och Gaza, är ett rött skynke för dessa extrema grupper. De vill, precis som extremisterna på den israeliska sidan, ha hela landet själva. Och än en gång har ett halvhjärtat försök att väcka liv i en fredsprocess förötts. Mellanösternmötet i New York i tisdags gav visserligen inga lösningar, men Israel har under tiden fört samtal med palestinska ministrar, ett steg mot nya förhandlingar, men efter onsdagskvällens dåd har försvarsministern fryst alla vidare samtal med palestinierna.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".