Strejkvåg i Storbritannien

Storbritannien har drabbats av en strejkvåg de senaste dagarna, i London står tunnelbanan stilla idag. Och det verkar som om de brittiska fackförbunden förbereder mer.
I ett konfidentiellt dokument från TUC, Storbritanniens motsvarighet till LO finns planerar på en facklig offensiv riktad mot regeringen. Det är främst en kravlista på ett trettiotal punkter för utvidgade strejkrättigheter och stärkt arbetarinflytande. I en del fall handlar det om återgång till lagar som gällde innan Margaret Thatcher blev premiärminister, och kraftigt minskade det fackliga inflytandet i samhället. Kräver obegränsad strejkrätt TUC-dokumentet kräver bland annat obegränsad strejkrätt, att ingen ska kunna avskedas på grund av strejk, och fullt skydd mot vad som kallas ''orättvisa avsked'', säkrare anställningsvillkor alltså. Enligt båda de tidningar som skriver om det konfidentiella fackliga dokumentet, The Times och The Guardian, kommer dessa förslag att ytterligare allvarligt försämra de redan ansträngda relationerna mellan facket och regeringen. Sedan tidigare har flera fackförbund skurit ner sina bidrag till arbetarregeringen, på grund av missnöje med den förda politiken. En symbolhandling som dock är kännbar för Labour eftersom partiet har dålig ekonomi och är kraftigt skuldsatt. The Times skriver också om den våg av vänsterradikaler som vunnit insteg i olika fackförbund. i flera fackliga val ska vänsterradikaler ha stått som vinnare. Hotar upprepa strejken På onsdagen gick hundratusentals kommunalanställda ut i 24-timmarsstrejk för högre lön och har hotat att upprepa den tills deras krav möts. I dag, torsdag, strejkar tunnebanepersonal i London, vilket enligt beräkningar som BBC publicerat kan kosta samhället omkring en miljard kronor, eftersom folk helt enkelt inte kommer till jobbet. Nya varsel har kommit inom tranportsektorn om strejker senare i juli. Den pågående strejkvågen har lockat fram minnen från sjuttiotalet. Den gången, anses det, bidrog strejker i hög grad till Labourregeringens fall följt av 18 år i opposition. Storbritannien i dag är långt från den situationen, men konflikten lär ge Tony Blair och regeringen en del att tänka på under den stundande semestern.
Olle Hägg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista