1 av 2
När Sudan kastar ut AU försvinner alla ögon från Darfur.
2 av 2
Klicka för karta.

Sudan tvingar fredstrupper lämna Darfur

Sudan beordrar alla fredstrupper från Afrikanska Unionen att lämna Darfur-regionen och landet senast den sista september. Samtidigt har Sudans armé påbörjat en ny offensiv i Darfur.

Beskedet kom överraskande för alla parter. Visserligen har AU, Afrikanska Unionen, förklarat att dess 5 000 soldater inte klarar att övervaka en fredsprocess i Darfur, utan mandat att skydda de två till tre miljonerna flyktingar, med för lite personal och för lite utrustning.

Men meningen var att AU-styrkorna skulle ingår i den 20 000 man starka FN-styrka, som FN:s säkerhetsråd fattade beslut om i förra veckan.

Motsätter sig FN-styrka
Men Sudan, som häftigt motsätter sig en internationell styrka, som varande en konspiration från västvärlden mot ett arabiskt land, tvingar nu iväg AU och därmed grunden för en framtida FN-styrka.

Sudan har transporterat nya trupper till Darfur i väster, men rapporter om en offensiv med bombningar av byar, tillbakavisas av regeringen. Vi genomför bara ”administrativa operationer”, förklarar man.

Två av de tre rebellgrupperna som strider mot regeringen, har skrivit på ett fredsavtal. Nu vill Sudan krossa den tredje gruppen med militära medel.

Svår situation för hjälparbete
Hjälpoperationerna i Darfur är på randen av en kollaps, miljontals flyktingar trängs i jätteläger sedan två år tillbaka. Men hjälporganisationerna får allt svårare att få ut nödvändig mat och medicin till de behövande, och att röra sig själva.

Hjälptransporterna överfalls ständigt, och ett trettiotal hjälparbetare har redan dödats.

Med Sudans senaste besked, så försvinner alla ögon från Darfur. Ögon som kunde rapportera om de grymma övergrepp mot civila, som Sudans arme och dess arabiska milis gjorde sig skyldiga till, då minst 200 000 civila dödades, i det som USA betecknar som ett folkmord.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".