Tvist om vem som ska betala skogsövervakning

Övervakningen av skogsbränder med flyg är i farozonen. Räddningsverket vill inte längre betala för verksamheten, utan föreslår att den tas över av kommunerna och skogsägare.
Men Christer Segersten, vice ordförande i Södra skogsägarna, vill ha det statliga brandflyget kvar. – Det här flyget är av oerhört stor betydelse för att upptäcka bränder, säger han. Tar vi ett åskoväder till exempel, så är det ju ofta först dagen efter som det börjar ta sig. Och på många ställen skulle man då inte hitta de här eldhärdarna i tid. Brandflyget kostar ungefär sex miljoner ett torrt år och 1 miljon ett regnigt år. Trots att det inte rör sig om så mycket pengar så vill inte Räddningsverket betala. Leif Sandahl på Räddningsverket säjer att brandflyget inte är en statlig angelägenhet. Och att länstyrelserna och kommunerna själva kan sköta om flygövervakningen. – Vi hoppas att de som har mest nytta av det, och det är markägarna, vill vara med och finansiera det. Just nu är frågan ute på remiss hos länsstyrelser, kommuner, räddningstjänster och skogsägare. Och förslaget möter hård kritik. Christer Segersten menar att det är en självklarhet att staten har ansvaret för brandbevakningen. – Det är ju ett samhällsansvar. Precis som vi har ett polisväsende, precis som vi har ett ambulansväsende ska även samhället ta detta ansvar.
Pascal Tshibanda i samarbete med SR Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".