Tysklands försvarsminister avgår

Tysklands försvarsminister Rudof Scharping meddelade på torsdagen att han avgår. Det var ett tvivelaktigt avtal med en känd tysk PR-firma som fällde Rudolf Scharping.
PR-firman skulle hjälpa honom att lansera bilden av den lyckade försvarsministern Rudolf Scharping, men det har inte gått så bra. På torsdagen fick han sparken av förbundskansler Gerhard Schröder. Firman förvaltade nämligen också ett aktiekonto hos en privatbank åt Scharping, och där flöt det in sammanlagt 140 000 D-mark, över 600 000 svenska kronor. Det avslöjar den tyska tidskriften Stern. Förskott på arvode? Enligt företaget var pengarna förskott på arvodet för en kommande memoarbok och vidare arvoden för föreläsningar, som Scharping hållit innan han blev försvarsminister, men det är många som inte riktigt tror på det där, särskilt som innehavaren av firman tidigare funnits med i bilden vid mutskandaler i tysk politik. PR-mannen förträder också flera vapentillverkare, och därför anses relationen till försvarsministern extra känslig. Scharping försvarar sig Trots att Scharping förklarar att allt har gått rätt till och han inte har något att dölja, vågade den socialdemokratiska regeringen inte ha honom kvar. En försvarsminister som kanske är mutad, även om det inte ens är bevisat, det är det sista som Gerhard Schröder behöver idag, och han ersätter Scharping med Peter Struck, socialdemokraternas gruppledare i förbundsdagen. Socialdemokraterna ligger efter oppositionen i opinionsundersökningar inför valet i höst, och kristdemokraternas ledare Edmund Stoiber förklarade på torsdagen att den socialdemokratiska regeringen befinner sig i upplösningstillstånd.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".