Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många polishus saknar inbrottslarm

Många polishus runt om i landet saknar inbrottslarm och är helt utan bevakning flera timmar varje dygn, trots att både vapen och sekretessbelagda personuppgifter förvaras i polishusen.
– Det allmäna tänket är att ha så hög grad av säkerhet som möjligt, säger Christer Sandkvist, biträdande länspolismästare i Västerbottens län. – Om det är så att vi saknar larm till vissa polisstationer så kan det ju vara ett problem. Sekretessbelagt Vilka polislokaler i Sverige som har larm eller hur de är bevakade är sekretessbelagt, men anledningen till att vissa polislokaler är utan inbrottslarm, fastän det till exempel finns vapen där inne, är oftast brist på pengar; dels kostar installationen av larmet, dels ska man ha råd att skicka personal om larmet skulle gå. I Kronobergs län kommer säkerhetssatsningen med nya larm som ska installeras i höst att kosta 5 miljoner kronor, och fram till att larm installeras i alla lokaler förvarar man där vapnen i godkända vapenskåp och de känsliga dokumenten med personuppgifter inlåsta. – Den som vill göra sig besvär att hämta ut något stöldbegärligt tror jag inte kommer så särskilt långt, säger Nils-Uno Nilsson, tillförordnad rättsenhetschef i Kronobergs län och ansvarig för säkerheten. Fick med sig vapen I Jämtlands län har alla 14 polislokaler larm. De sattes in efter att polishuset i Krokom utsattes för ett inbrott 1 februari år 2000. Tjuvarna fick med sig flera vapen från stationen som förvarades i just säkerhetsskåp.
Maria Höglund, Ekot, med hjälp av SR Jämtland och SR Kronoberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".