Konflikt fortsätter trots Koizumis avgång

Relationerna mellan Japan och Kina ser ut att förbli frostiga. Allt tyder på att även nästa japanska premiärminister vägrar gå Kina till mötes och be om ursäkt för krigsförbrytelserna under andra världskriget.

Favoritkandidaten när premiärminister Koizumi går i pension om ett par veckor har även han brukat besöka en helgedom som hedrar japanska krigsförbrytare. De här besöken gör många kineser upprörda.

– Det är som om Tysklands premiärminister skulle gå och be på en minnesplats för Hitler. Vad skulle européerna tycka om det? säger Zhou Xiang.

Han är student och går sista året på Beijings universitet för internationell handel och ekonomi.

Besök bakom konflikt
Minnena från andra världskriget hänger fortfarande som en skugga över grannländerna. Under sin tid som premiärminister i Japan har Koizumi regelbundet besökt den helgedom i Tokyo som bland annat hedrar minnet av japanska krigsförbrytare.

När Koizumi går i pension om ett par veckor blir efterträdaren med all sannolikhet Shinzo Abe. I valkampanjen som pågår just nu lovar Shinzo Abe att stärka försvaret och införa mer patriotism i de japanska skolorna.

Japanhatet förs vidare genom filmer som fortfarande visas på kinesisk tv.

Utbyte bland studenter
Men över campusområdet vid Beijings universitet för internationell handel skiner solen. Det är första veckan efter sommarlovet och bland studenterna som sträcker ut sig på bänkarna och gräsmattorna finns japanska utbytesstudenter. Zhou Xiang berättar att en av dem spelar i hans basketlag.

Nu när Zhou Xiang och hans klasskamrater börjar leta arbete hos utländska it-företag finns naturligtvis japanska företag med på listan.

– Det här är ett problem för regeringen, inte mellan folken, säger Zhou Xiang.

Klasskamraterna på bänken håller med.

Allt tyder på att de officiella problemen mellan Kina och Japan kommer att fortsätta medan de unga kineserna och japanerna kommer allt närmare varandra.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".