Svensk industri gynnas av svag dollar

Telekomindustrin har varit börsernas och den globala ekonomins orosmoln de senaste åren, men det går bra för många svenska industriföretag. Svenska konkurrenten Ericsson väntas redovisa en miljardförlust när halvårsresultatet presenteras på fredagen.
Det går bra för den svenska verkstadsindustrin. Electrolux nye vd Hans Stråberg kunde på torsdagen stolt presentera en vinst på 2,7 miljarder kr under senaste kvartalet, jämfört med väntade 1,9 miljarder. Svag dollar bra för svensk industri Men Electrolux är inte det enda svenska bolag inom verkstadsindustrin som det går bra för. På torsdagen redovisade bilsäkerhetsföretaget Autoliv en försäljningsökning på 13 procent till rekordhöga 11 miljarder kronor under andra kvartalet i år. Det fina resultatet beror bland annat på försvagad dollar. För industrikoncernen Atlas Copcos gick det däremot sämre. Vinsten för andra kvartalet uppgår till knappt 1,1 mljarder, jämfört med över 1,3 miljarder i fjol. Resultatet var trots allt bättre än analytikernas förväntningar. Industriproduktionen stiger Kort sagt går det alltså bra för den svenska verkstadsindustrin. Bekräftelsen på det kom på torsdagen när SCB kunde redovisa att den industriproduktionen steg med 1,9 procent i maj jämfört med maj i fjol. Det är den tredje månaden i rad som prodktionen ökar jämfört med fjolåret.
Catarina Malmsberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".