Säldöden sprider sig längs västkusten

Säldöden längs västkusten har hittills inneburit att 1 800 döda sälar flutit i land längs den svenska kusten och den danska ostkusten. Hälften har flutit i land i Sverige.
Hittills har säldöden slagit till med full kraft mot sälkolonierna på Hallands Väderö, sälkolonin utanför Varberg. Närmast väntar den största kolonin längs västkusten, vid Onsla utanför Kungsbacka. Hälften av dom 1 800 sälar som flutit iland i Skagerrack och Kattegatt har gjort det på svenska stränder, klippor och i hamnar. Inom tre veckor väntas hela den svenska västkusten ha blivit drabbad av säldöden. Det handlar om valpsjuke-viruset PDV som nu rasar med full kraft. Efter dagens möte med experter står det dock klart att viruset som också låg bakom den stora säldöden 1988 då 5 000 knubbsälar dog, sannolikt inte kommer att leda till att lika stor andel av sälstammen dör, eftersom antalet sälar sen dess stigit och är nu uppe i 19 000 knubbsälar i Skagerrack och Kattegatt. Antalet döda sälar väntas dock bli högre den här gången.
Jan Andersson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista