Delad bostad ej längre hinder för bidrag

Socialtjänsten har inte rätt att vägra socialbidrag till personer som bor ihop men inte är gifta eller sambos med hänvisning till att inkomsten i så fall måste prövas för samtliga personer i hushållet. Det framgår av en dom i länsrätten Västra Götaland.
Att dela bostad kan leda till problem om man tvingas söka socialbidrag. Något som en långtidssjukskriven man utan sjukpenning i Göteborg fått erfara. Kommunen ansåg att mannen ska betraktas som sammanboende med den kvinna som han delar bostad med och avslog ekonomiskt bistånd med hänvisning till att man inte fått några uppgifter om kvinnans ekonomi. Mannen överklagade och fick rätt i länsrätten som inte ansåg att kommunen har rätt att begära in inkomstuppgifter från andra personer i hushållet om man inte är gifta eller sambos under äktenskapsliknande förhållanden. I domen slås fast att det bara är om man är gifta eller sammanboende par som lever under äktenskapsliknande förhållanden med försörjningsplikt mot varandra som hela hushållets inkomster ska räknas ihop för att bedöma rätten till socialbidrag. Om man är inneboende med separat ekonomi – eller om man delar hushållsgemenskap genom till exempel gemensamma matutgifter med övriga personer i bostaden har ingen betydelse för rätten till socialbidrag. Anna-Lena Berntsson på länsstyrelsen i Västra Götaland som är tillsynsmyndighet för kommunernas socialtjänst i länet menar att det är alltför vanligt att kommunerna kräver in uppgifter om de andra boende i hushållet även när det inte handlar om samboförhållanden.
Pelle Oskarsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".