Verkstadsindustrin går bra

Även om telekomföretaget Ericsson förväntas redovisa ännu en miljardförlust på fredagen så går det faktiskt bra för stora delar av den svenska industrin. Ett av flera bolag som på torsdagen kunde presentera en rejäl vinst är motorsågs- och vitvarutillverkaren Electrolux.
Electrolux nye vd Hans Stråberg kunde stolt presentera en vinst på 2,7 miljarder under senaste kvartalet, jämfört med väntade 1,9 miljarder. Men Electrolux är inte det enda svenska bolag inom verkstadsindustrin som det går bra för. I dag (torsdag) redovisade bilsäkerhetsföretaget Autoliv en försäljningsökning på 13 procent till rekordhöga 11 miljarder kronor under andra kvartalet i år. Det fina resultatet beror bland annat på försvagad dollar. För industrikoncernen Atlas Copco gick det däremot sämre. Vinsten för andra kvartalet uppgår till knappt 1,1 mljarder, jämfört med över 1,3 miljarder i fjol. Resultatet var trots allt bättre än analytikernas förväntningar. Kort sagt går det alltså bra för den svenska verkstadsindustrin. Bekräftelsen på det kom i dag när SCB kunde redovisa att den industriproduktionen steg med 1,9 procent i maj jämfört med maj i fjol. Det är den tredje månaden i rad som prodktionen ökar jämfört med fjolåret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".