Regimen i Kazakstan skärper greppet

I den forna sovjetrepubliken Kazakstan skärper nu regimen greppet. På torsdagen dömdes den främste oppositionsledaren till sex års fängelse och tidigare har flera misshagliga tidningar och radiostationer stängs.
Det extremt oljerika Kazakstan är det största av de centralsiatiska länderna, fem gånger större än Sverige. Efter Sovjetunionens sammanbrott har det styrts med järnhand av president Nazarbajev, landets siste kommunistiske ledare, och han tål ingen opposition. På torsdagen dömdes ledaren for den demokratiska oppositionsrörelsen, Mukhtar Albljazov, till sex års fängelse. Han var tidigare energiminister, men efter att han i höstas startade oppositionsrörelsen greps han av polis. Han anklagades för illegal affärsverksamhet under sin tid som minister, en anklagelse allmänt ansedd som uppdiktad, och på torsdagen föll alltså domen, han ges ingen rätt att överklaga. En annan ledare för oppositionsrörelsen, som till nyligen var guvernör, har ocksa gripits, anklagad for liknande brott. Det här året har också flera tidningar och radiostationer stängts som andats kritik mot presidenten, bland annat för att han ska ha smusslat ut oljepengar ur landet. Nazarbajev har sedermera medgivit att han i det tysta tagit ut en miljard dollar, men han säger att det är för Kazakstans skull och att de inte gått till hans eget konto. Kazakstan stod länge i skuggan av Ryssland men de stora oljetillgångarna och närheten till Afghanistan har gjort att USA fått stort inflytande men det har inte förbättrat situationen när det gäller mänskliga rättigheter, USA är nöjt med att Kazakstan medverkar i "kampen mot terrorismen" och ser mellan fingrarna nar det galler regimens brott. (Sten Sjöström, Moskva)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".