Peter Eriksson.

Peter Eriksson upprepade koalitionskrav

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson upprepade på tisdagen i SVT:s partiledarutfrågning mycket tydligt kravet på att partiet inte kommer att ställa upp som stödparti åt socialdemokraterna efter valet, utan måste få ministerposter i en koalitionsregering.

– Läget är idag sådant att nu ligger det på Göran Persson och socialdemokraterna. Om de inte vill göra en uppgörelse och ha en koalition med oss så är det upp till dem. Då får de hitta en annan partner. Vi har varit väldigt raka och tydliga, och jag uppfattar att Göran Persson har uppfattat budskapet och att han förstår att det är så landet ligger, säger Peter Eriksson.

Även innan förra valet ställde miljöpartiet samma villkor, men gav till slut med sig och gick med på att vara stödparti och inte ingå i regeringen.

Repris utesluten
Men Peter Eriksson tycker att det faktum att man gav sig då talar för att man inte kommer att göra det igen.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra argument i det här. Vi kan ju inte en gång till göra samma sak. Det tror jag är helt uteslutet både för Maria och mig som företrädare för miljöpartiet, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson räknar också med att det kommer bli hårda regeringsförhandlingar om det blir aktuellt med en koalitionsregering på vänstersidan efter valet.

Olika syn på EU och kärnkraft
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har ju olika åsikter i vissa frågor, inte minst när det gäller frågan om en eventuell folkomröstning om EU:s konstitution och frågan om en vidare kärnkraftsavveckling.

Peter Eriksson fick också frågor om förslaget i miljöpartiets partiprogram som handlar om en medborgarlön som ska utgå till folk som hamnat utanför samhällets trygghetssystem. Men några konkreta förslag till detta finns inte, sa Peter Eriksson.

– Vi har inga konkreta förslag på det, utan det är en diskussion, en vision om framtiden om hur vi ska göra. Så det går inte att svara på en sådan fråga, säger Peter Eriksson.

Ränta och varg
Dessutom finns det ett miljöpartistiskt förslag om att avskaffa räntan i ekonomin på lång sikt, men det tror inte Peter Eriksson är möjligt.

– Jag tror inte att det går att avskaffa eller förbjuda räntan. Därför att det finns också en mening med räntan, sa han.

Peter Eriksson fick också en publikfråga om han var beredd att stödja ett förslag om att jägare ska få skjuta på en varg som angriper en jakthund.

– Nej, jag är inte beredd att stödja det förslaget. Vi tror inte att det är rätt att ge tillstånd att skjuta en varg för att den tittar på en hund eller något, vilket i praktiken skulle bli effekten av en sådan lag, svarade han.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".