Terroristmisstänkt säger sig redo erkänna

I Washington har den terroristmisstänkte Zacarias Moussaoui sagt sig vara beredd att erkänna att han var delaktig i attacken i New York och Washington den 11 september förra året. Moussaoui är den ende som åtalats för brotten och har uppmanats av domaren att tänka över sitt eventuella erkännande en vecka.
”Jag erkänner mig skyldig, jag är medlem av al-Ouaida och jag har svurit min lojalitet till Usama bin-Ladin”, ja, så sade Zacarias Moussaoui då han förhördes av en domare utanför Washington. Den franske medborgaren av marockansk härkomst, är den hittills ende som åtalats för terroristattackerna den 11 september. Statsåklagaren anser att Moussaoui är den så kallade 20:e terroristen som egentligen skulle varit ombord på ett av flygplanen, men han blev häktad fyra veckor före attacken, för att inte ha förnyat sitt studentvisum. ”Jag är en rättrogen muslim som hatar judarna och USA”, säger Zacarias Moussaoui. Han har uppträtt förvirrat och aggressivt under häktningstiden, och han har vägrat godta de försvarsadvokater som rätten förordnat, och krävt att få vittna inför den amerikanska kongressen. Moussaoui riskerar nu, efter sitt erkännande, att dömas till döden. Enligt amerikansk lag kan domstolen vid ett fullständigt erkännande gå direkt till själva straffutmätningen som måste göras av en jury. Domaren ville inte utan vidare godta hans besked, utan bad honom fundera på saken ytterligare en vecka.
Thomas Nordegren, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".