Vaccin mot Alzheimer kanske om fem år

Intresset för forskning kring demenssjukdomen Alzheimer har ökat markant på senare år, och i helgen inleds världens hittills största Alzheimerskonferens i Stockholm. Om fem år kan det finnas ett vaccin mot sjukdomen som drabbar allt fler svenskar, i takt med att vi blir allt äldre.
– Om jag har gått, och särskilt om jag har gått länge, då hittar jag inte hem, så det är inte så bra, berättar Lena Billström från Leksand som har levt med Alzheimers i åtta år. Hennes minne bli allt sämre och idag är det inte mycket hon klarar av att göra ensam. Kan du laga mat längre, som du gjorde förut? – Nej, jo, jag kan ta fram litet te och sådant där. Lena Billström levde tidigare ett mycket aktivt liv. Hon jobbade bland annat som reseledare och talade flera språk, men när hon fick diagnosen Alzheimers sjukdom för åtta år sedan, då hon var 58, var hon tvungen att sluta jobba. Idag har hon mycket svårt att klara sig själv. Glömskan är stor och hon tappar ofta orden när hon pratar, och Lena är bara en av fler än 180 000 svenskar som lider av demens, där Alzheimers sjukdom är den allra vanligaste formen. Nervcellerna skrumpnar ihop Hjärncellernas signalfunktioner förstörs genom att nervcellerna skrumpnar ihop och förutom glömska drabbas många även av depression och ångest. Allt fler svenskar får Alzheimer eftersom vi lever allt längre, och demenssjukdomarna kostar samhället mer än 40 miljarder kr per år, mer än cancer och hjärt-kärlsjukdomar tillsammans. Det har gjort att intresset för att hitta botemedel markant - i morgon inleds till exempel i Stockholm världens hittills största Alzheimeskonferens med 4000 deltagare. Forskare tror på vaccin om fem-tio år Här kommer bland annat diskussionerna kretsa kring utvecklandet av ett vaccin mot Alzheimer, berättar Bengt Winblad, demensforskare vid Huddinge universitetssjukhus. Winblad tror att vi kommer att få vänta på ett vaccin i fem-tio år till. – För anhöriga och patienter låter det här otroligt långt, men idag har vi ändå tre läkemedel ute på marknaden. Vi har flera andra som är i pipeline och kan komma tidigare, som kanske inte är en bot men som ändå är en lindring, säger Winblad. På konferensen i Stockholm kommer även många nya typer av bromsmediciner diskuteras. Bland annat har det visat sig att blodtryckssänkande medel och minskat kolestrolintag kan förhindra att Alzheimers sjukdom utvecklas, men nästan lika viktigt som bra mediciner är det att aktivera sig och stimulera hjärnan om man är Alzheimerspatient, vilket Lena Billström försöker göra, med stor hjälp från sambon Jan Erik: – Vad är det för någonting som jag gör så mycket? (korsord, svarar Jan Erik) Korsord, ja, korsord, bara för att jag tycker att det är roligt så kommer också med att jag får med mig saker som man kanske aldrig annars skulle tänka på, berättar Lena Billström.
Anna Lithander, Ekot, och Madeleine Drake, SR Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista