Dyrt försäkra bilen i Stockholm

Kostnaden för en bilförsäkring varierar kraftigt efter var man bor. Det är mer än dubbelt så dyrt att försäkra sin bil i Stockholm som i Visby. Försäkringbolagen delar in landet i allt fler priszoner där antalet inbrott och stölder i varje enskild zon avgör vad en försäkring kostar.
Det har blivit dyrare att försäkra sin bil, ibland tusentals kronor per år. Det har dom flesta bilägare fått känna av under det senaste året. Försäkringsbolagen skyller på ökade kostnader och som bilägare är det bara att betala eftersom nästan alla bolag höjt sina premier ungefär lika mycket. Mellanrubrik Priset varierar också kraftigt efter var man bor. Vissa försäkringbolag går idag ända ner på församlingsnivå när man sätter sina priser. Där tanken är att priset på en försäkring ska avgöras av antalet inbrott och stölder varje enskilt område. Mellanrubrik En trettioårig man som vill försäkra en fyra år gammal Saab får på Gotland betala 4500 kronor hos försäkringsbolaget Trygg Hansa. Samma bolag tar 6550 i Eskilstuna, 7900 i Norrköping och hela 10700 kronor i Stockholm. Konkurrerande försäkringsbolag har en liknande relation mellan dom fyra orterna. Mellanrubrik Varje år ser bolagen över dom kostnader man haft i varje område och justerar premierna efter kostnaderna. –Den stora fördelen är att man identifierar områden som är särskilt utsatta för någonting, säger Lage Nieman är motorspecialist på Länsförsäkringar. Får man skylla sig själv om man väljer att bo i ett stölddrabbat område, måste man vara beredd att betala mer? –Ja så är det ju, det gäller ju inte bara bilförsäkring, det gäller ju också boendeförsäkring, säger Lage Nieman.
Mattias Johansson, ekonomireporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".