Hög frånvaro i Malmö.

Dålig effekt av indragna invandrarbidrag

Regeringen vill dra in introduktionsersättningen för nyanlända invandrare som inte närvarar på sina svensklektioner. Men i Malmö där man redan tillämpar metoden har bestraffningen inte gett någon effekt.

Frånvaron är så hög som 20 procent och därför har kommunen beslutat strama åt systemet ytterligare genom att inte betala skolorna för de timmar eleven inte är där.

– Tyvärr har detta med avdraget inte haft så stor effekt. Nu vill vi ställa samma krav på våra anordnare också. Fem dagar får skolorna inte ersättning för. Veckan därpå får de ersättning när de håller på att leta aktivt efter deltagaren igen. Då sätts stora apparaten igång med att jaga deltagarna och få dem tillbaka, säger Gunilla Håkansson, SFI-rektor i Malmö.

Alla tillämpar inte straffen
Ända sedan 1997 har det funnits en möjlighet för kommunerna att dra in ersättningen för de nyanlända invandrare som skolkar från svenskundervisning eller praktik. Men det är inte alla som tillämpar det.

Det här vill regeringen nu ändra på och föreslår därför ett så kallat etableringskontrakt med tydliga rättigheter och skyldigheter. Den som bryter mot kontraktet blir av med sin försörjning.

I Malmö har man haft ett liknande system ända sedan 90-talet och det har väckt starka protester, inte minst från lärarna.

Lärare vill inte agera poliser
Monica Hesseman är förhandlare för Lärarnas Riksförbund i Malmö och hon säger att många lärare har mått dåligt av att behöva agera poliser.

– Vi reagerade väldigt mycket på att så pass nyanlända invandrare har en del med sig i bagaget som är jobbigt att bearbeta. Det kan göra att man inte orkar så mycket, säger hon.

Även Gunilla Håkansson som är SFI-rektor i Malmö är tveksam till om bestraffningar är rätt väg att gå.

– Ibland tänker jag att man kanske ska skippa introduktionsersättningen och inte jaga deltagarna. Det går till överdrift, kanske inte från lärarna för de har inte det ansvaret, men från handläggarna i stadsdelarna. Fokus på SFI-utbildningen handlar mer om de ekonomiska förutsättningarna än om själva innehållet, säger Gunilla Håkansson.

Orback försvarar metoden
Integrationsminister Jens Orback tillbakavisar kritiken mot metoden och hänvisar till att ledande politiker i Malmö vill fortsätta använda den.

– Det viktiga är att det allmänna erbjudandet i en sådan studieform som är bra för dig, har individuella handlingsplaner. Då får man inte sätta upp mål som är onåbara. Men i övrigt är det samma system som i alla våra andra försäkringssystem, säger Jens Orback.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".