Kärlprotes kan ge hjärtinfarkt

Tusentals svenska patienter som fått en kärlprotes inopererad i hjärtat kan löpa ökad risk för en ny hjärtinfarkt. Det visar flera studier som presenterats på hjärtkongressen i Barcelona. Metoden har hittills ansetts säker och effektiv.

Överläkare Jens Jenssen att de nya resultaten är förvånande.

– Resultaten visar att det finns en liten ökad risk per år om man fått ett läkemedelsstent för att råka ut för en hjärtinfarkt för och därmed riskera att dö. Den är så liten som 0,6 procent per år, men det är ändå något mycket anmärkningsvärt och det är förvånade att de här resultaten kommer först nu. Vi har ju ändå använt de här kärlproteserna sedan 2002, säger Jens Jenssen.

Stärker kärlet
I Sverige är det är omkring 20 000 personer som fått en kärlprotes med läkemedel inopererad i hjärtat, en så kallad läkemedelsstent. Den stärker kärlväggen som ett slags armeringsjärn och förhindrar att den smalaste delen av kärlet proppas igen.

Även om de nya studierna visar att det finns risker med proteserna så är risken liten, säger Jens Jensen.

– Först ska man inte bli så där vansinnigt orolig och tro att man genast kommer att få en hjärtinfarkt. Över 99 procent av patienterna klarar sig mycket bra, och det har vi även sett i vår egna svenska uppföljning där vi har följt patienterna i vårt register i ett år.

– Det finns ingen överdödlighet eller försämrad prognos för de som har fått läkemedelsstent I Sverige. Nu måste vi självklart följa det här och komma med rekommendationer. Är man orolig som patient ska man kontakta sin läkare så får man diskutera framför allt sina blodförtunnande mediciner, säger Jens Jenssen.

Det här är ju en relativt vanlig metod, vad kan det leda till när det gäller stentarnas framtid?

– För det första kommer det nog sannolikt leda till att vi får ha striktare uppsyn på vilka som patienter som ska erbjudas läkemedelsstent, och välja ut de som tror är I hjälp av detta I framtiden och som under en längre tid kan stå på en blidförtunnande behandling.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".