Dyr bilförsäkring - beroende på var du bor

Kostnaden för en bilförsäkring varierar kraftigt efter var man bor. Det är mer än dubbelt så dyrt att försäkra sin bil i Stockholm än i Visby, eftersom försäkringbolagen numera delar in landet i priszoner som avgör vad en försäkring kostar.
Det har blivit dyrare - ibland tusentals kronor per år - att försäkra sin bil. Det har de flesta bilägare fått känna av under det senaste året. Försäkringsbolagen skyller på ökade kostnader och som bilägare är det bara att betala eftersom nästan alla bolag höjt sina premier ungefär lika mycket. Priset varierar också kraftigt efter var man bor. Vissa försäkringbolag går idag ända ner på församlingsnivå när man sätter sina priser. Tanken är att priset på en försäkring ska avgöras av antalet inbrott och stölder varje enskilt område. En trettioårig man som vill försäkra en fyra år gammal Saab får på Gotland betala 4 500 kronor hos försäkringsbolaget Trygg Hansa. Samma bolag tar 6550 i Eskilstuna, 7 900 i Norrköping och hela 10 700 kronor i Stockholm. Konkurrerande försäkringsbolag har en liknande relation mellan dom fyra orterna. Varje år ser bolagen över dom kostnader man haft i varje område och justerar premierna efter kostnaderna. Lage Nieman är motorspecialist på Länsförsäkringar menar att det är ett bra system.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista