Svalkar pannan med vatten.

Båtflyktingar till Kanarieöarna ökar

Strömmen av afrikanska båtflyktingar till Kanarieöarna har ökat dramatiskt. Senaste veckan har över 2 500 anlänt och inget tyder på att flyktingströmmen avtar, snarare tvärtom. Det är framförallt unga afrikaner som söker sig till Europa i hopp om jobb och en ljusare framtid.

Sol, långsträckta stränder, badhotell, turister och lekande barn syns på semesterorten Los Christianos på Teneriffa, en av Kanarieöarna.

Hit kommer så gott som dagligen flera hundra flyktingar i rangliga båtar, från Afrikas västkust. Men, om man inte visste det så skulle man knappt märka det.

Båtar ankrade mitt i bukten
Det enda som är synligt för ögat är nio båtar ankrade mitt i bukten. Cayoucos kallas de omkring 20 meter långa, öppna, låga båtar byggda för det kustnära fiske som traditionellt bedrivs längs Västafrikas kust.

– De kommer för att jobba, de är lovade jobb och de tror att det är lätt att få jobb i Spanien, säger Osvaldo Lemos.

Han arbetar på Röda korset på Teneriffa och är en av dem som tar emot flyktingarna när de anländer.

Flyktingarna, nästan alla unga män, kommer från bland annat Senegal, Mauretanien, Mali, Gambia. De har betalt hutlöst för den rent ut sagt livsfarliga färden, mellan 4 000 och 10 000 kronor till en människosmugglare som så att säga ”säljer” båten, utrustad med 40 hk utombordare och en enkel GP-navigator. Människosmugglaren är själv aldrig med på färden.

Båtarna packas fulla, mellan 60-100 personer trängs ihop.

Medtagna när de kommer fram
Resan tar allt mellan en vecka och upp till 15 dagar, många är mycket medtagna när de kommer fram. Andra, mindre lyckosamma går under ute till havs.

Inga journalister tillåts prata med flyktingarna. Myndigheterna här förklarar det förbudet med att flyktingarna, som ju tagit sig in i landet illegalt, är under polisutredning men också av hänsyn till flyktingarna själva.

Det närmaste var att betrakta 200 tysta spända unga män som satt på domstolens bakgård i väntan på att köras till interneringsläger.

Marianne Kihlberg, Los Christianos Teneriffa
marianne.kihlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".