Tamilsk flyktingflicka bär på sitt syskon.

Hundratusentals på flykt i Sri Lanka

I Sri Lanka har över 200 000 människor drivits på flykt av striderna mellan regeringsstyrkor och rebellgruppen de Tamilska tigrarna. Många är rädda för att striderna ska blossa upp igen.

33-åriga Bihara är gravid i sjätte månaden, hon sover på marken i ett tältläger omgiven av sina fem barn. När det regnar blir tältbotten som en sjö, säger hon.

Bihara, i sin slitna blå klänning, är orolig över att hennes barn ska bli sjuka här i smutsen och hon känner sig inte frisk själv, säger hon och tar sig över den svällande magen.

Berättar om hårda strider
Hon berättar om hur hårda strider kring den strategiskt viktiga hamnstaden Trinko Male drev bort henne och tusentals andra, hennes hus förstördes och många här i lägret har förlorat anhöriga.

Senaste månaden har ett par hundratusen människor drivits på flykt av striderna i norra och östra Sri Lanka. Lankesiska myndigheter vill nu tömma de här smutsiga tältlägren och få folk att flytta hem igen. De säger att striderna nära Trincomalee är över och att gerillan har drivits bort.

Rädda för att återvända
Men många här är rädda att återvända, de fruktar att de Tamiliska tigrarna ska gå till motoffensiv.

Militären här är i högsta beredskap efter signaler om att Tamiliska tigrarna inte tänker acceptera arméns framryckning. Bistra soldater med hjälmarna på och vapen skjutklara blickar ut från posteringarna överallt på vägarna här.  

En annan som flytt är 20-årige Tirffan, han visar sitt regndränkta klädbylte, allt han äger. Han berättar att tsunamin slog hans tillvaro i spillror. Nu är hans nya bostad förstörd i striderna och han har förlorat, inta bara sitt hem, utan också sitt hopp om att livet skulle bli bättre.

Nils Horner, Trincomalee Sri Lanka
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".