Hett efterfrågat.

Brist på raps i Sverige

En fördubbling av den svenska rapsoljeproduktionen räcker inte för att möta efterfrågan. Sedan bränslebolagen började blanda in rapsolja i dieseln har trycket på producenterna ökat och priset stiger.

Johan Biärsjö är vd på rapsodlarnas branschorganisation Svensk Raps i Malmö.

– Nu har vi då en efterfrågan på rapsolja som livsmedel som motsvarar ungefär dagens areal på 80 000-90 000 hektar. Den arealen kan vi konsumera som livsmedelsraps. Men sedan så behöver vi ersätta en ökande del av dieseln med rapsolja och då blir behovet betydligt större än vad vi faktiskt kan producera i Sverige.

Den första augusti fick bränslebolagen enligt ett riksdagsbeslut börja blanda in fem procent av rapsoljeprodukten RME, rapsmetylester, i all diesel, på samma sätt som man blandar in etanol i bensin. För bara tre av de stora bränslebolagen i Sverige, Statoil, OKQ8 och Preem, motsvarar en femprocentig inblandning totalt mer än Sveriges totala årsproduktion av rapsolja.

Regeringens beslut att skattebefria den biobaserade delen av RME och etanol (från energi- och koldioxidskatt) har ökat efterfrågan på rapsolja över produktionskapacitet i Sverige.

Problemet är att produktionen inte kan ökas hur mycket som helst. På Svensk Raps uppskattar man att man på några års sikt eventuellt kan fördubbla odlingsarealen för raps, men inte ens det täcker efterfrågan för bränsle och livsmedel i Sverige.

Priset på svensk raps ökar i takt med efterfrågan men om det kan drabba livsmedelskonsumenten, det är man inte helt eniga om.

Johan Biärsjö, vd på Svensk Raps tror inte att konsumentledet påverkas, endast industrin vars inköpspris stiger. På Sveriges för tillfället enda stora tillverkare av rapsoljebränslet RME, Lantmännen Ecobränsle i Karlshamn, tror platschef Per Erlandsson att efterfrågan på biobränsle kan dra upp priset på rapsolja i mataffären.

– Jag tror vi ser en växling här från ett jordbruk som har väldigt mycket inriktat på livsmedelsproduktion till ett jordbruk som kommer att producera både för livsmedel och för energi. Och då kommer både energimarknaden och livsmedelssektorn att kriga om samma produkter och påverka vilket tros man kan erbjuda lantbrukaren för sina produkter.

Förra året passerades gränsen då mer än hälften av rapsproduktionen i Europa går till biobränsle och inte till livsmedel.

På Svenska Petroleuminstitutet SPI följer man utvecklingen av biobränslemarknaden noga.

Vd Ulf Svahn tror att rapsoljepriset kommer att stiga.

– Det här är typiska tillgång, efterfrågan-marknader på en världsmarknad och är det så att efterfrågan stiger vilket den gör nu och produktionsökningen inte hänger med i samma takt då kommer priserna att gå upp, så enkelt är det, säger Ulf Svahn.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".