Dr Död dödade 215 personer under 25 år

Storbritanniens värste massmördare, läkaren Harold Shipman, dödade 215 personer under närmare 25 års tid. Det hävdas i en omfattande juridisk rapport som publicerades i Manchester på fredagsförmiddagen.
Provinsialläkaren Harold Shipman dömdes för två och ett halvt år sedan till livstids fängelse för 15 mord. Redan då fanns starka misstankar om att han i själva verket kunde vara skyldig till ett hundratal mord. En domare i Manchester, Dame Janet Smith, har sedan dess gått igenom 500 fall, patienter som Shipman haft kontakt med från 1975 till -98, och presenterade på fredagen resultatet: Shipman, Doktor Död kallad, förklarades skyldig till 215 mord. I ytterligare ett 80-tal fall är omständigheterna tvivelaktiga eller oklara. Shipman tog livet av sina patienter, oftast äldre kvinnor, genom dödliga heroin-injektioner. Han var själv tidigare dömd för narkotikamissbruk. För tre veckor sedan deklarerade inrikesminister David Blunkett att Shipman aldrig kommer att släppas ut ur fängelset.
Olle Hägg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista