Volvo svarar på aktieuppköp

Lastbilstillverkaren Volvo svarar nu på riskkapitalisten Christer Gardells köp av en stor aktiepost i bolaget och hans krav på utdelningar av den stora kassan.

Volvo ändrar nu målen för verksamheten, men det har planerats en längre tid, säger VD Leif Johansson.

– Vi tycker att koncernen nu har utvecklats så väl. Vi har en styrka i vår breda produktportfölj, också i vår geografiska spridning. Det gör att vi tror att vi kan ta på oss lite mer utmanade mål på lönsamhet, säger Leif Johansson.

Är det så att ledning och styrelse är satta under press nu?

– Det är ju snarare så att är ett faktum att Gardell kom in, det var han som valde den här tidpunkten. Det här styrelsemötet har legat sedan ett år. Vi har diskuterat det här sedan april och nu var vi färdiga med det.


Finns det inget samband?

– Det gör det inte.

Viktiga beslut
Att ändra de finansiella målen kanske inte låter som en kioskvältare, men det är viktiga beslut för ett bolag i allmänhet, och för Volvo i synnerhet, och särskilt just nu, när en finansman som Christer Gardell har gjort en attack mot Volvo.

Gardell har via sitt bolag Cevian köpt fem procent av aktierna i Volvo och är därmed näst störste ägare efter franska Renault.

Dela ut mer pengar
Gardells mål är att få Volvo att dela ut mer pengar till aktieägarna, och en långsiktig strategi kan vara att sälja delar av Volvokoncernen, fast Gardell inte själv har sagt det.

Men så brukar riskkapitalister göra. Volvos styrelse gör nu en ny bedömning av vad Volvo kan och böra göra, och det innebär bland annat att man ser positivt på möjligheten att återföra kapital till aktieägarna vid nästa bolagsstämma.

Möjlighet till uppköp
Det finns även möjligheter till affärer, att Volvo köper bolag, konkurrenter.

– Vi har pengar i kassan nu och vi har gjort bedömning att det är bra att dem där, därför att det finns affärsmöjligheter fram över. Självklart är det så att Volvo inte ska sitta på för mycket pengar i kassan utan då ska de ut i marknaden igen.

– Men det där är en avvägning som bara styrelsen kan göra och det är direkt fel av mig att kommentera det i media, styrelsen är vald av aktieägarna för att göra de bedömningarna.

Men måste ni inte snart berätta vad ni ska göra?

– Vi gör så bra vi kan föra att skapa bra värden för aktieägarna, riktigt hur tidtabellen för det ser ut kan man inte speca på kvartal eller så. Vi får göra så gott vi kan tillsammans med styrelsen

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".