Fortsatt flygförbud för Transjet

Det är fortfarande osäkert om de omkring 1500 semesterfirare som i helgen är på väg till eller från Spanien och Grekland med Transjet kommer kunna resa. Luftfartsinspektionen beslutade på torsdagen att förlänga det flygförbud som charterbolaget fick förra veckan, och kräver förändringar i bolagets säkerhetsapparat.
– Kvalitetssystemet har inte fungerat och därmed har man inte haft någon uppfattning om hur säkerhetsläget har varit, säger Egil Cederborg, sektionschef på Luftfartsinspektionen. Vad behöver de göra för att få börja flyga igen? – De måste presentera en ledningsfunktion som kompetensmässigt och förtroendemässigt kan vara acceptabel för luftfartsinspektionen. Fara för passagerarna Luftfartinspektionen kräver alltså ett tydligare ledarskap inom Transjet som kan identifiera och följa upp eventuella säkerhetsrisker. Om dessa rutiner inte är på plats finns det en fara för missar som i slutändan kan äventyra passagerarnas säkerhet. Och trots att bolaget arbetar hårt sen förra veckans flygförbud så har förändringarna inte varit tillräckliga. Det betyder att bolagets åtta plan får stå kvar på marken i helgen och omkring 1 500 svenska semesterfirare som skulle resa till eller från Aten och Malaga riskerar nu att drabbas. Begärt dispens Från Transjets sida har på fredagen begärt dispens från Luftfartinspektionen för att få genomföra flygningarna, Man undersöker också möjligheten att hyra in sig hos andra flygbolag. Men Transjets VD Thomas Johansson kan inte ge några garantier. Hur har den här situationen uppståt? Har ni för dåliga säkerhetsrutiner – Det tycker inte vi, det har varit vissa brister men allt är åtgärdat. Vi har tillsatt en ny ledningsgrupp men det är ju ingen som passerar nålsögat. Vi vet inte vad vi ska göra.
Olle Zachrison
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".