Matchen stoppades efter bråk.

Fotbollförbundet kräver skärpning av lag

Svenska Fotbollförbundet kräver en skärpning av lagstiftningen som gäller vid fotbollsarrangemang. Kravet kommer efter fotbollsmatchen mellan Hammarby och Djurgården som fick stoppas efter att huliganer orsakat kaos på läktarna.

Generalsekreterare Sune Hellströmmer lämnade i torsdags över en skrivelse till regeringen och hade på fredagen ett möte med sakkunniga på Justitiedepartementet.

– Vi tycker att nu när de här händelserna har inträffat på Söderstadion finns det anledning att begära att regeringen vidtar åtgärder för att få till stånd en kraftfull översyn av lagstödet, säger Sune Hellströmmer.

Match avbröts efter bråk
Det var i slutet av augusti som matchen mellan Hammarby och Djurgården fick avbrytas efter omfattande bråk. För Hammarby innebar tumultet poängavdrag, böter och förlust i den avbrutna matchen.

Fotbollförbundet har redan tidigare krävt en översyn av lagstiftningen, men nu kräver man att arbetet skyndas på.

Bland annat kräver man att Sverige tar England som exempel och undersöker möjligheterna för en särskild lagstiftning för fotbollsarrangemang.

Vill se en översyn av lagen
Dessutom vill han se en översyn av tillträdesförbudlagen, som ger klubbar rätt att ansöka hos en åklagare om att utestänga bråkmakare från arenorna.

Förbundet vill att polisen ska få hjälpa klubbarna med att identifiera vilka som bråkar. Men Martin Valfridsson, rättssakkunnig på Justitiedepartementet, som träffade Fotbollförbundet på fredag, säger att det är för tidigt att utvärdera den bara ett år gamla lagen.

– Främsta syftet med den lagen är att förebygga idrottsanknuten brottslighet. Innan man kan utvärdera om den lagen har haft den effekten, efterlyser vi från departementet att lagen tillämpas i större uträckning, säger Martin Valfridsson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".