Amning minskar risk för bröstcancer

Att amma sitt barn minskar risken för bröstcancer, liksom att föda många barn. Det visar en studie där nästan 150 000 kvinnor har undersökts som medicintidskriften Lancet nu publicerar.
Under minst ett halvår tänker Lucia Eklöf Jonasson amma sin dotter, men det är inte för att själv slippa bröstcancer som hon ammar: – För mitt barns skull. För att ge bästa möjliga start i livet, ett bra immunförsvar, det är den bästa föda man kan ge. Den håller alltid rätt temperatur och är färdigpackad, säger Lucia Eklöf Jonasson som födde sin dotter för tre dagar sedan. Bra amma och föda barn Den mamma som ammar sitt barn under lång tid löper mindre risk att få bröstcancer jämfört med den som inte alls ammar sitt barn eller ammar det under en kort tid. Att föda många barn minskar också risken för bröstcancer. Om kvinnor skulle amma sina barn ytterligare sex månader skulle det minska antalet bröstcancerfall med fem procent, säger forskarna vid brittiska Cancer Research i Oxford som gjort studien. Den omfattar nästan 150 000 kvinnor i 30 industriländer och är en sammanställning av 47 olika undersökningar som gjorts tidigare. ”Trovärdigt resultat” Det stora antalet kvinnor som undersöks gör att resultatet är trovärdigt, säger Thomas Hatschek som är överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna, men hur länge ska man då amma sitt barn: – Man kan väl säga att ju längre man ammar ju mera skyddar man sig för bröstcancer, säger Thomas Hatschek. De kvinnor som inte ammar så länge ska inte vara alltför oroliga, tycker Hatschek, men han tycker ändå att personalen på BB informerar ordentligt om amningens fördelar: – Det är ju viktigt med undervisning i amningsteknik, och att man också betonar att amningen är av nytta för både barn och moder, så jag tycker att det är viktigt att man satsar på undervisning i samband med förlossning för nyblivna mödrar. Men är det ett problem att mammorna ofta stannar ganska kort tid på BB numera? – Undervisningen kan ju ske även efter förlossningen, vid återbesök, svarar Thomas Hatschek.
Martin Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".