Nykterhetsförbund saknar alkoholdebatt

Allt fler svenskar engagerar sig i nykterhetsorganisationer. Men det ökande intresset för alkoholpolitik avspeglas inte i valrörelsen. I debatten mellan partierna lyser alkoholfrågorna med sin frånvaro, tycker Sven-Olov Carlsson, ordförande i nykterhetsförbundet IOGT-NTO.

– En del politiker tror inte att det här är en valvinnande fråga. Men i det långa perspektivet är jag helt övertygad om att om man diskuterade alkoholfrågan utifrån ett dess förutsättningar och de problem som finns och framför allt pekar på de möjliga lösningarna så skulle fler och fler politiker vinna respekt i det förhållningssättet, säger Sven-Olof Carlsson.

Det talas för lite om alkoholpolitik i valrörelsen. Det tycker flera av Sveriges nykterhetsorganisationer.

Det största förbundet IOGT-NTO, som på bara knappt två år har värvat 20 000 nya medlemmar, efterlyser mer debatt kring till exempel alkoholskatten, införselkvoter och alkoholreklam.

De här frågorna har prioriterats ner i de flesta partiers valmanifest, enligt IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson som har granskat partiernas program.

Alkoholpolitiken ligger fast
Men folkhälsominister Morgan Johansson tycker inte att det är konstigt att socialdemokraterna inte tar upp alkoholen i sitt valmanifest.

– Valmanifestet fokuserar på de nya frågor vi lyfter fram, det vill säga nya vallöften. Alkoholpolitiken ligger ju fast, med de satsningar vi har gjort när det gäller förebyggande verksamheter och bekämpning av den illegala vidareförsäljningen av alkohol, bland annat till ungdomar, säger Morgan Johansson.

Moderaternas talesperson i sociala frågor, Cristina Husmark Pehrsson, håller inte med om att alkoholfrågan har varit helt frånvarande i debatten.

– Man diskuterar kanske inte alkohol på det specifika sättet. Däremot tycker jag att vi talar mycket om ungdomar som mår dåligt, inte minst ungdomsarbetslöshet, och psykisk ohälsa bland unga, säger hon.

Kd, mp och v mest aktiva
De partier som varit mest aktiva i att föra fram alkoholfrågan är kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Sven-Olov Carlsson på IOGT-NTO.

De partierna vill alla föra en mer restriktiv alkoholpolitik, med sänkta införselkvoter, förbud mot alkoholreklam och bibehållna skatter på alkohol.

Vilken linje den borgerliga alliansen skulle driva gemensamt om den får bilda regering är däremot inte klart, tycker Sven-Olov Carlsson.

Men att alliansen skulle vara oenig när det gäller alkoholpolitiken vill moderaternas Cristina Husmark Pehrsson inte hålla med om.

– Vi har mycket som är gemensamt, bland annat när det gäller att sätta dit langare och information till ungdomar. Men inget parti har tagit ställning till skattefrågan eller införselkvoter eftersom det inte har kommit något från regeringen, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".