Fjärde försöket.

Rymdfärjan Atlantis har lämnat jorden

Efter många förseningar och misslyckade försök sköts rymdfärjan Atlantis i eftermiddags klockan 17.15 svensk tid till slut upp från rymdbasen Cape Canaveral i Florida.

Uppskjutningen av rymdfärjan har hittills gått planenligt: raketstegen och den stora extratanken separerades och Atlantis befinner sig nu i rymden.

Det är den första amerikanska rymdfärjeturen till den internationella rymdstationen ISS sedan Atlantis systerfarkost Colombia bröts sönder, brann upp vid återinträdet i atmosfären och dödade sju astronauter.

Atlantis har den hittills tyngsta lasten med sjutton och ett halvt ton huvudsakligen solpaneler. ”Det här är en ren möbeltransport skämtade en av astronauterna innan starten.”

Uppskjutningarna måste numera ske i dagsljus så att man ska se om isoleringsmaterial från extratanken lossnar och skadar de känsliga skyddssköldarna. Det var det som orsakade Colombia-olyckan.

Om Atlantis rymdfärd går planenligt kan det nästa gång den 14 december äntligen bli den svenske astronauten Christer Fuglesangs tur att skjutas upp i rymden.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".