Stor oro inom Ericsson efter rapport

Oron är stor på många håll inom telekomföretaget Ericsson, efter presentationen av bolagets halvårsresultat på fredagsmorgonen. Visserligen gör Ericsson en mindre förlust än väntat under andra kvartalet, minus 3,5 miljarder kr, men trots det ska bolaget nu minska antalet anställda ytterligare.
– Det är svårt, de har ju skurit ganska så rakt över innan, så att ... jag antar att det fortsätter åt det hållet om nu det skulle komma ytterligare nedskärningar här i Karlskrona och Ronneby. Det känns ju litet kymigt när de nu tar ytterligare 5 000 då, säger Anders Karlsson, SIF-representant på Ericsson i Karlskrona. Fackens oro är befogad Fackens oro är befogad, för det var bara tre månader sedan som Ericsson lanserade sitt förra sparpaket, som innebar att 20 000 anställda får sluta. Nu, tre månader senare, kommer alltså ytterligare ett besparingprogram på 10 miljarder kronor och vd Kurt Hellström säger nu att Ericsson kan minska antalet anställda från dagens 76000 till under 60000: – Om marknaden fortsätter att vara på det här sättet den stol Ericsson måste uppnå, säger Hellström. Det är troligt att anställda kommer att få gå även i Sverige, då? – Ja, det kommer det att betyda. Skälet till de nya besparingarna är att Ericsson befarar att försäljningen av telekomutrustning kan komma att sjunka ytterligare, för det är fortfarande tufft att få teleoperatörer som Telia och andra att köpa, säger Hellström: Ericsson ser fortfarande ingen ljusning – Vi ser fortfarande ingen ljusning när det gäller marknadsutsikterna, tyvärr, men vi har fått koll på våra kostnader. Vi är i kontroll, och sedan, tack vare den här nyemissionen också så känns det ''det här ska vi rida ut''. Men den optimisimen delas inte av alla inom Ericsson. Anders Henriksson och Jessica Berntsson på Ericsson i Göteborg har börjat söka nytt jobb istället för att vänta på att kanske få sparken: – Jag vet inte hur snabbt jag kan få ett nytt jobb. Det har jag själv inte undersökt möjligheterna. Man har ju levt med den här situationen i nu kan det vara ett och ett halvt, två års tid, säger Henriksson. – Man har tagit lite precautions kan man väl säga. Man har lagt in sin CV på internet och söker jobb för att hålla ögonen öppna, och jag har faktiskt sökt in på universitetet också, säger Berntsson.
Thorbjörn Carlsson och Pelle Oskarsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".