Fi:s tre talespersoner.

Fi stödjer inte en borgerlig regering

Feministiskt initiativ kommer inte att stödja en borgerlig regering, trots att partiet tidigare har försäkrat att det inte har tagit ställning för något av regeringsalternativen. Men enligt Sofia Karlsson som är talesperson för feministiskt initiativ så ändrades förutsättningarna i och med den borgerliga alliansens uppgörelse om familjepolitiken.

– Det som har hänt de senaste veckorna är att alliansen har kommit överens om en familjepolitik där man har släppt en kristdemokraterna och deras syn på familjepolitik som vi anser vara antifeministisk. När man står för en sådan familjepolitik så är inte det ett regeringsalternativ som vi som feministisk parti kan stöda, säger Sofia Karlsson.

Feministiska frågor framför blockpolitik
När Feministiskt initiativ bildades för ett och ett halvt år sedan var det en av poängerna med det feministiska partiet att det vare sig skulle stå till höger eller till vänster i politiken utan tvärtom driva feministiska frågor över blockpolitikens gränser.

Under lång tid har partiets företrädare också sagt att partiet kommer att stödja den regering som gör mest för jämställdheten.

Kritiska till kd-politik
Men i och med de borgerliga partierna har kommit överens om familjepolitiken står det redan nu klart att Fi inte kommer att stödja en borgerlig regering, och Sofia Karlsson tycker att valet på så sätt har blivit lättare.

– Eftersom den borgerliga alliansen har kommer överens att följa en kristdemokratisk linje i familjepolitiken som är antifeministisk, så gör det valet för oss lättare. Håller man fast vid den familjepolitiken så kan vi inte stödja en borgerlig regering.

Finns det öppningar för vissa borgerliga partier?

– Det finns det absolut, folkpartiet har ju en god tradition att kunna driva en god feministisk politik. Men man har ju övergett både sin liberala och feministiska drag, vilket jag beklagar djupt, säger Sofia Karlsson.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".