Detaljer gavs om nyemissionen

I samband med halvårsrapporten från Ericsson offentliggjorde man också detaljerna kring den nyemission - den utgivning av nya aktier - som bolaget ska göra för att få in 30 miljarder kronor till bolaget. Alla aktieägare ges rätt att köpa lika många nya aktier som man äger idag.
– Om man nu tycker att Ericsson är en aktie att satsa på, framöver då. Har man då Ericssonaktier så har man då rätter att vara med i den här emissionen, och då kan man göra det, då kan man utnyttja de rätterna, säger Ylva Yngvesson. privaterkonom på Föreningssparbanken. – Och är det så då att man inte tror att det här är någonting att satsa på, ja, då säljer man sina teckningsrätter och får betalt då för vad de är värda på marknaden. Antalet aktier fördubblas Eftersom Ericsson nu kommer att erbjuda alla aktieägare att köpa lika många nya aktier som man redan har idag, kommer det totala antalet aktier i bolaget att fördubblas. Om alla aktieägare väljer att tacka ja till erbjudandet kommer styrkeförhållandena ägarna emellan att vara oförändrade, men för den som väljer att avstå kommer aktiernas röstvärde att minska. Men för de flesta små aktieägare spelar det ingen större roll - de har redan idag en så pass liten möjlighet att förändra något genom att rösta på bolagsstämman. Den som inte vill eller har råd att köpa nya Ericssonaktier kan istället kan istället under teckningsperioden sälja sina teckningrätter till dem som vill köpa nya Ericssonaktier. Priset blir då mellanskillnaden mellan teckningspriset som på fredagen sattes till 3,80 och den aktiekurs som är på börsen. Flera av de största ägarna har redan förbundit sig att köpa nya aktier och garanterar därmed att Ericsson kommer att få in sina pengar. ”Vi tror på Ericsson” Industrivärden är Ericssons näst största ägare och dess vd Anders Nyrén säger att det var viktigt att tidigt förbinda sig till att tacka ja: – Vi har gjort detta åtagande därför att, som vi säger i vår kommuniké, har en långsiktig tilltro till Ericsson och dess affärsidé. Samtidigt har vi kunnat notera hur marknadsförutsättningarna har blivit alltmer osäkra och volatila, och då har det varit naturligt för oss att göra det här åtagandet, säger Anders Nyrén.
Patrik Holmström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".