Blair öppnar för kontakter med Hamas

EU bör tala med Hamasministrar om de ingår i en palestinsk koalitionsregering. Det sa Tony Blair på söndagen under sina möten med palestinier och israeler i Mellanöstern. Blair har också lyckats få till stånd ett löfte om ett möte mellan Ehud Olmert och palestiniernas president Mahmoud Abbas.

– Omvärlden bör återuppta kontakten med palestinierna om Hamas bildar en enhetsregering där moderata grupper som Fatah ingår, säger Tony Blair på söndagen i Ramallah.

EU bojkottar Hamas
Utspelet kan ses som ett första initiativ från ett EU-land att lätta på den bojkott som infördes efter terrorstämplade Hamas valseger. Sanktionerna har bland annat inneburit att den palestinska myndigheten inte kunnat betala ut löner till exempelvis poliser och lärare, som nu gått i strejk.

Flera FN-organ har varnat för den allvarligt försämrade situationen i Gaza där Israels militära offensiv och stängda gränser lett till en mänsklig misär som kallats: tidsinställd bomb. 65 procent av palestinierna lever under existensminimum.

Negativa reaktioner från Hamas
Reaktionerna från Hamas på Blairs utspel var dock negativa.

– Vi bildar gärna en koalitionsregering, men inte enligt de villkor som västvärlden dikterar, säger en Hamastalesman.

Trots att Tony Blair ända sedan 11 september, haft ambitionen att vara den som övertygar USA om nödvändigheten av att lösa Israel-Palestinakonflikten, finns det skarp kritik mot honom i arabvärlden, särskilt efter Libanonkriget då Blair ansågs stå på Israels sida.

Blair träffade ingen representant för den bojkottade Hamasregeringen, men han lyckades få ett löfte från både Ehud Olmert och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas om att träffas för att försöka återuppliva fredssamtalen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".