Israeliskt möte om tvångsförflyttning

Den israeliska riksåklagaren och militären satt på fredagseftermiddagen i möte i Jerusalem, för att överlägga om de har laglig rätt att deportera 21 släktingar till två palestinska självmordsbombare.
21 palestinska män greps tidigare på fredagen av militär och riskerar nu att bli förvisade från Västbanken till Gaza. Deras brott: De är anhöriga, släkt med de två självmordsbombarna som dödade tre – en israel, en rumän och en kines i Tel Aviv och de tre eller fyra som anföll en buss nära en bosättning i tisdags och dödade nio israeler. Ej förenligt med Genéve-konventionen Att deportera är inte förenligt med Genéve-konventionen, och den palestinska myndighetens reaktion är just att detta skulle vara en krigsförbrytelse. Den väpnade grenen av Hamas hotade på fredagen att sända ut ''horder av självmordskandidater'' om deportationerna blir av. Israeliska armén har länge velat deportera palestinier från Västbanken till Gaza. Konservativa ministrar i regeringen vill helst sända hela släkter till Libanon, men när till och med fredspristagaren och utrikesministern Shimon Peres är för en deportation om det är lagligt, visar det hur opinionsläget ser ut. ''Israel har rätt'' Israels riksåklagare satt på fredagseftermiddagen i möte med den militära ledningen för att avgöra om det är lagligt att förvisa palestinierna. Han har tidigare sagt att det förmodligen inte går, men har samtidigt hävdat att om de 21 har direkt anknytning till terrorism så har Israel rätt att förvisa dem.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista