Nordkorea på väg mot marknaden

Nordkorea är på väg att överge sitt planekonomiska system och införa marknadsekonomi. Invånarna i det svältdrabbade landet ska nu själva få köpa sin förnödenheter på marknaden, i stället för att få allt av staten som tidigare.
Det kallas världens mest slutna land. Den demokratiska folkrepubliken Nordkorea. Sedan 1948 är landet en kommunistisk enpartistat med självhushållning som ledstjärna. Pengar istället för kuponger Pengar har i praktiken inte existerat för vanliga människor, som istället fått kuponger genom ett ransoneringssystem, vilket gett mat och kläder. Men förändringar kan nu vara på väg. Enligt diplomatiska källor, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, har landets ledning redan påbörjat reformer som ska ta landet från ransoneringssystemet mot marknadsekonomi. Invånarna ska nu få handla till exempel ris för pengar istället för kuponger. Priserna har redan börjat stiga, men det har kompenserats med höjda löner. Löner som ska betalas ut efter prestation. På sikt ska den nordkoreanska inustrin bli självbärande, utan statliga subventioner. Akut matbrist Magnus Blomström, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, har sedan länge följt utvecklingen i Nordkorea. Han tror att den aviserade förändringen sker för att försöka förhindra en ekonomisk kollaps, men också för att matbristen i landet blir allt mer akut. – Det är ett system som inte kan generera mat för sin egen befolkning, då måste man hitta på något nytt. Det är ju bara Nordkorea som hållit kvar vid det gamla systemet. Så det är väl logiskt att det händer, säger Magnus Blomström, professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Kan finnas politiska motiv Att få en klar bild av vad som händer i Nordkorea är mycket svårt eftersom utländska journalister inte tillåts att arbeta fritt i landet. Uppgifterna om förändringarna av det ekonomiska systemet har ännu inte kommenterats av den nordkoreanska regimen. Men om det stämmer kan det också finnas politiska motiv, menar Magnus Blomström. Nordkoreas relation med Sydkorea och USA försämrades på nytt i slutet av juni när fyra sydkoreaaner dödades vid en eldstrid till havs på gränsen mellan Syd- och Nordkorea. I dag beräknas en tredjedel av landets 22 miljoner invånare vara beroende av hjälp från FN:s livsmedelsprogram.
Peter Öholm, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".