Peru drabbat av köldvåg

En köldvåg utan motstycke har sedan början av juli krävt 59 dödsoffer, många av dem barn, i de södra delarn av Peru. Även Bolivia och Chile har drabbats av den stränga kylan.
På den andinska högplatån brukar temperaturen krypa ned mot nollstrecket på nätterna. Men en kyla på minus 20 grader, som uppmätts på flera håll de senaste veckorna, har aldrig tidigare förekommit. På många håll, där man aldrig tidigare har sett snö, ligger nu drivorna meterdjupa. Och det i en region där många går barfota och andra har sandaler med sulor gjorda av bildäck. Enligt den peruanske presidenten Alejandro Toledo har 59 människor, framförallt barn, dött av kylan. Hundratals hus har rasat under snömängderna och märmare 70 000 människor har drabbats på olika sätt. Skördar har förstörts och uppemot 20 000 kreatur har frusit ihjäl. Regeringen har utfärdat undnantagstillstånd under 30 dagar i det område som drabbats och har vädjat till omvärlden om hjälp. Många experter tror att den här köldvågen, som är värre än någon tidigare registrerad, är en föraning om att den frukatde varma havsströmmen El Niño är i antågande.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".