Nya terrorhot i videofilm från al-Qaida

På årsdagen av den 11 september har tv-tittare världen över inte bara kunnat se minnesceremonier vid Ground Zero, utan även nya hot uttalade av en av männen bakom 11 septemberattacken, Ayman al-Zawahiri, Usama bin Ladins andre man.

– Dagarna är havande och ska föda nya händelser med Guds hjälp, sade al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri och pekade särskilt ut Israel och Gulfstaterna som al-Qaidas nästa mål.

– Ni har givit oss all legitimitet och varje anledning att fortsätta vårt krig mot er, sade al-Zawahiri till USA:s folk.

Mobilisering av villiga terrorister
Hela videofilmen är textad på engelska och den turbanklädde Zawahiri sitter inte i någon grotta, utan han verkar befinna sig i ett bibliotek. Bakom honom syns prydliga bokryggar i hyllor.

Förutom själva hotet om att al-Qaida planerar nya terrordåd, syftar videon dels till att mobilisera villiga terrorister och dels att påminna om att al-Qaidas ledare, trots att de jagats i fem års tid, fortfarande kan göra sig hörda över hela världen.

Förutom Zawahiri-videon släppte al-Qaida också en fem år gammal film där Usama bin Ladin samtalar med några av flygkaparna från 11 septemberattacken och uppmanar dem att stålsätta sig inför sina martyrskap.

Syftet med den filmen är uppenbarligen att skingra alla de konspirationsteorier som påstår att det inte var al-Qaida som låg bakom 11 septemberdåden.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".